Πιπέρι

Posted by Super Admin Super Admin 14/12/2015 0 Comment(s)

 

Εξήντα είδη πιπεριού υπάρχουν ανα τον κόσμο.Το πιό κοινό είναι το piper nigrum,φυτό απο το οποίο προέρχεται το μαύρο πιπέρι,το άσπρο και το πράσινο.
Το συγκεκριμένο είδος είναι ένα αναρριχητικό φυτό,του οποίου τα λουλούδια ανθίζουν σταχυωδώς,δηλαδή μοιάζουν με τσαμπιά..Ο καρπός είναι ώριμος όταν κοκκινίζει ο φλοιός του.Συλλέγεται όμως ημιώριμος ,όταν αρχίζουν να κοκκίνίζουν οι πρώτοι κόκκοι,ενώ οιυπόλοιποι είναι πράσινοι και λείοι.Το πιπέρι,εκτός απο τις γευστικές του ιδιότητες,έχει και φαρμακευτικές,γνωστές επίσης απο την αρχαιότητα.Η σημαντικότερη είναι η αντισηπτική του ιδιότητα.Εξου και καταναλώνεται σε μεγαλύτερες ποσότητες στισ χώρες με υψηλή θερμοκασία,οπου το φαγητό είναι πιθανότερο να αποσυντεθεί.
Το μαύρο πιπέρι προέρχεται απο τον άγουρο καρπό του φυτου ,τον οποίο βράζουν και επειτατον αφήνουν να αποξηρανθεί,οπότε αποκτά μαύρο χρώμα.Ταιριάζει παντού.
Πιπερώνουμε με μέτρο τα λαχανικά και τα ψάρια καθότι εκεί"ακούγεται" υπερβολικά,σε αντίθεση με τα αμυλώδη τρόφιμα και τα κρέατα που θέλουν περισσότερο.
 

Leave a Comment