Μπαχαρικά χριστουγέννων

Posted by votana 09/12/2016 0 Comment(s)

Τα Χριστούγεννα είναι γιορτή της οικογένειας, του σπιτιού , των αισθήσεων και των συναισθημάτων. Το σπίτι μας λάμπει απο το στολισμό , απο τη λάμψη των κεριών , απο τη χαρά των δικών μας ανθρώπων. Οι μυρωδιές των μπαχαρικών και του χριστουγεννιάτικου τσαγιού είναι σημάδι οτι τα Χριστούγεννα είναι εδώ!Τα μπαχαρικά των Χριστουγέννων είναι εδώ να μας μεταφερουν στο κλίμα της γιορτής μεσω της μυρωδιάς και της γεύσης.

Κανέλλα η ζεστή

Η κανέλλα χρησιμοποιείται στην ζαχαροπλαστική αλλά και σαν αρωματικό. Με κανέλλα αρωμάτιζαν τα σεντόνια τους οι εραστές, αλλά και τα ρούχα τους οι γυναίκες. Το άρωμά της μάλιστα την καθιστούσε δώρο που άρμοζε στους βασιλείς και στις θυσίες προς τους θεούς.

Βάλτε ένα ξυλάκι κανέλα στο τσάι ή σε ζεστό γάλα, για υπέροχο, ζεστό χριστουγεννιάτικο άρωμα. Ρίξτε τη σε σκόνη πάνω από ρόφημα ζεστής σοκολάτας και φτιάξτε σταφιδόψωμο με κανέλα –ένας ακαταμάχητος συνδυασμός. Για την απόλυτη χριστουγεννιάτικη εμπειρία ετοιμάστε για το γιορτινό τραπέζι ζεστό κόκκινο κρασί (mulled wine) με ένα ξυλάκι κανέλλα κι αν θέλετε γαρύφαλλο, σταφίδες και μια φέτα πορτοκάλι. Ενώ για μετά το γεύμα μήλο κομμένο σε φέτες και πασπαλισμένο με κανέλλα είναι ένα ευχάριστο, δροσιστικό επιδόρπιο. Για ακαταμάχητο άρωμα στο σπίτι, τέλος, ρίξτε στα κεριά σας αιθέριο έλαιο κανέλα.
Μοσχοκάρυδο , το αρωματικό “καρυδάκι ”.

Το μεσαίωνα οι Άραβες εμπόροι το μοσχοπουλούσαν στους Ευρωπαίους καθως αρνούνταν να αποκαλύψουν την περιοχή που φύεται το μικρό αυτό καρυδάκι.Είναι βασικό συστατικό των χριστουγεννιάτικων συνταγών ,καθώς και του κόκκινου κρασιού (mulle winw).

Χρησιμοποιείται σε χριστουγεννιάτικες συνθεσεις και σε κεριά . Για περισσσότερο  άρωμα προσθέστε το στο τσάι, αλλα και σε πιάτα με κρέας.

Αστεροειδής γλυκάνισος, τα αστεράκια των Χριστουγέννων .

Κατάλληλο για την διακόσμηση των χριστουγεννιάτικων πιάτων .Ρίξτε ένα αστεράκι μέσα στο τσάι σας και αφήστε το να επιπλέει δυναμώνοντας την γεύση του . Διακοσμήστε τα κεριά σας και το γιορτινό τραπέζι.Φτάξτε το δικό σας λικέρ και προσθέστε το σε σούπες, κρέας, ρύζι.

Γαρύφαλλο , το αρωματικό “καρφάκι”.

Σαν παιδιά φτιάχναμε αρωματικό πορτοκάλι καρφώνοντας γαρύφαλλα στην φλούδα του. Το άρωμα ξεχύνεται στο χώρο και τα χριστούγεννα είναι εδώ ! 

 Χρησιμοποιείστε το γαρύφαλο στην μαγειρική αρωματίζοντας το ρύζι ,το κρέας, τις σούπες. Προσθέστε το στο τσάι σας και η μυρωδιά του θα σας ταξιδέψει .

Βανίλια , το μαγικό “μπαστουνάκι”

Η βανίλια αποτελεί βασικό συστατικό των κέικ και πολλών άλλων γλυκών. Κόψτε το μπαστουνάκι βανίλια στη μέση, και πιέστε με ένα βγεί ο καρπός της. Δεν χρειάζεται να πετάξετε τίποτα. Βάλτε τη σάρκα της βανίλιας μέσα στη ζάχαρη και θα έχετε για πολύ καιρό το αρωμά της καθε φορα που την χρησιμοποιείται. Ρίξτε τη στο τζάκι ή αφήστε τη πάνω στο καλοριφερ ή στη σόμπα .Θα ζεσταθεί και θα η μυρωδιά της θα σας ζεστάνει.  

Τα μπαχαρικά είναι εδώ  να μας χαρίζουν την μυρωδιά τους, τη γεύση του και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Δώστε στην καθημερινότητά σας ποικιλία, χαρά, μαγεία με τη γεύση τους και το αρωμά τους . Καλά Χριστούγεννα !!!

 

Leave a Comment